in angulo cum libro

Yksinkertaistan talon ja mielen nurkkauksia, että sinne jää tilaa tärkeille asioille – kirjoittamiselle ja lukemiselle, joogalle ja muulle liikkeelle, ihmisille ja kissoille, matkustamiselle ja käsitöille sekä maailman pelastamiselle. Koska jotkut asiat elämässä ovat keltaisia.

Kindle

: 2.9.2012

Rakastan kirjoja ja niitä on hyllyssä monta. Aion vähentää kirjojen määrää sen verran, että kaikki mahtuvat kirjahyllyyn vierekkäin, ei päällekkäin eikä kahdessa rivissä kuten nyt. Se tuo selkeyttä, kauneutta ja järjestystä jota kaipaan. Jätän hyllyyn vain ne kirjat joita luen uudelleen ja uudelleen sekä lisäksi esimerkiksi mummin ja hänen äitinsä vanhat kirjat, joista on minulle iloa.

En halua ostaa uusia kirjoja. Suomenkieliset kirjat saan kirjastosta ja ristipistomallikirjoja minulla on tarpeeksi. Ongelmana ovat olleet enkunkieliset kirjat, joita haluan lukea, mutta en tahtoisi ostaa itselle. Niinpä tuumasin pitkään ja Amazonin myymä lukulaite Kindle vaikutti hyvältä ratkaisulta. Posti kulki (sain synttärilahjaksi etukäteen) ja olemme nyt tehneet tuttavuutta muutaman viikon ajan.


Olen rakastunut ♥ Ajattelin ennen, että en voi lukea kirjaa muuten kuin paperilta, koska kirjat tuoksuvat ja tuntuvat hyvältä ja ovat kauniita. Olin väärässä, Kindle sopii minulle, se on täydellinen ratkaisu. En halua enää omistaa kirjaa vain omistamisen takia tai sen takia että se on kaunis, vaan lukukokemus on se millä on enemmän väliä.

En ole kokeillut muita lukulaitteita, niin että tämä on vain puolueellista Kindlen ylistystä. Enkä puutu teknisiin tietoihin, niistä löytyy tietoa muualta. Käytännön jutuista sen verran kuitenkin, että Kindleen voi ostaa kirjoja ainoastaan USA:n Amazonista, koska Eurooppaan se on tilattava sieltä. Oma mallini on kosketusnäytöllä ja Wi-Fillä varustettu, kirjat latautuvat kotona langattoman verkon kautta suoraan Kindleen muutamassa sekunnissa. Kirjoista saa myös halutessaan ilmaisen näytteen. Akku tuntuu kestävän ikuisuuden, en ole vielä kertaakaan ladannut sitä uudelleen, vaikka olen lukenut todella paljon.

Kindlellä kirjaa lukiessa lukukokemus on minusta niin lähellä tavallisen kirjan lukemista kuin mahdollista. Laite on sopivan kokoinen, sitä voi pitää yhdellä kädellä eikä se paina paljon. Taustapuoli on mukavaa materiaalia, se ei liu’u vaan pysyy hyvin kädessä. Tätä jaksaa hyvin kannatella myös selällään maatessaan. Kindlessä on E Ink -näyttö ja vaikka tiesin sen, niin sen laadusta olin positiivisesti yllättynyt. Näyttö ei heijasta valoa, mutta ei tietenkään myös tuota, eli jos kirjaa lukee pimeässä niin täytyy laittaa valot, kuten paperikirjaakin lukiessa. Lukeminen ei rasita silmiä ja teksti näyttää todella paljon samalta kuin paperille painettu teksti.

Kindle muistaa missä kohtaa olen menossa missäkin kirjassa ja lukemista voi jatkaa suoraan siitä missä on menossa. Laitteessa on sisäänrakennettu sanakirja, mikä on aika hyvä juttu. Koskettamalla sanaa avautuu laatikko, josta voi englanniksi lukea mitä sana tarkoittaa.


Koskettamalla voi yliviivata lauseita jotka ovat muistamisen arvoisia sekä kirjoittaa muistiinpanoja tiettyyn kohtaan. Nämä kaikki itse tehdyt merkinnät löytyvät sitten erikseen listasta kunkin kirjan kohdalta.

Omaan Kindleen voi myös lähettää sähköpostilla esimerkiksi pdf-tiedostoja luettavaksi. Tätä olen testannut vasta vähän, mutta hyvin toimii. Opiskelussa tästä voi olla hyötyä, ihan oikeasti inhoan paperikasoja ja kaikenmaailman lippujen ja lappujen printtaamista.

Kauneutta kaipaavalle Kindlessä on ihanat taustakuvat, jotka näkyvät näytössä silloin kun kirjan ”sulkee”. Rumaa laitetta en kyllä olisi halunnutkaan, minun silmääni tuo miellyttää. Tykkään siis kovasti kaikin puolin! Lisää käyttökokemuksia löytyy googlettamalla suomalaisistakin blogeista ja vastailen mielelläni kommenteissa, jos jollakin on kysyttävää.

*****

Photo a day -haasteena tänään Father. Isä on muutaman sadan kilometrin päässä, joten kuvasin tämän kirjoituksen teemaan liittyen isän kirjoittamia sanoja. Minulla on maailman paras isä.


15 responses to “Kindle

 1. Marita H sanoo:

  Voi että, voi että! Minäkin haluan vähän kirjoja! Juuri selkeyden ja kauneuden vuoksi! Eikä se luopuminen ole helppoa, huoh. Mutta tästä sain taas vähän rohkaisua, kiitos :)

  • Leena sanoo:

   Ihana jos sait rohkaisua! Selkeys ja kauneus ovat tärkeitä, sitä kohti hitaasti mutta varmasti. Kirjoista luopuminen on minulle kaikkein vaikeinta, mutta ajatukset ovat jo vähän muuttuneet ja tiedän, että voin helposti luopua kymmenistä hyllyssä olevista kirjoista. Kaikista en aiokaan luopua, luopuminen ei ole itseisarvo minulle, mutta turhia on turha säilyttää vääristä syistä.

 2. Id sanoo:

  Kirjoista luopuminen ei ole ollut mikään helpoin homma, mutta muutamassa vuodessa olen päässyt siinä jo todella pitkälle. Vielä pitäisi muutama kirja luovuttaa tai heittää menemään, niin sitten on siisti, n. 30 kirjan kokoelma rakkaimpia teoksia.

  Varsinaista Kindle-laitetta en ole kuin hiukan hypistellyt, enkä tiedä tulisiko erillistä laitetta niin paljon käytettyä, että sellainen kannattaisi hankkia. Itse olen nimittäin lukenut muutamia kirjoja kännykällä (juurikin niitä englannin kielellä olevia, jotka on saanut ladattua lait… *kröhm* helpommin) ja mielelläni lukisin enemmänkin, jos hinnat vain olisivat pienempiä tai kirjastojen tarjonta kiinnostavampi. Kännykässä on käytössä Kindle-ohjelma, jonka voi ilmaiseksi ladata ja siinä näyttäisi olevan nuo samat toiminnot, mitä laitteessakin. Kännykkä kulkee paremmin mukana valmiiksi, niin voi käyttää tyhjät hetket lukemiseen. Ruutu kyllä on pienempi, mutta ei ainakaan vielä ole haitannut. Haaveilen kotiin kylläkin tablettia ja yksi (teko)syy sen hankintaan olisi juuri kirjojen helpompi luettavuus.

  • Leena sanoo:

   Kirjat ovat kaikkein vaikeimpia siivottavia, jotenkin niihin liittyy eniten tunteita, enemmän kuin muihin tavaroihin. Hienoa että olet päässyt siihen että kirjoja on sinulle sopiva määrä, kuulostaa hyvältä!

   Minä mietin pitkään että mikä olisi hyvä ratkaisu, tabletti vai Kindle vai mikä. Kännykässä minullakin oli Kindle-ohjelma ja läppärissä ja niitä käytin hieman. Tabletista haaveilin pitkään, mutta tulin kuitenkin siihen tulokseen että en halua sitä. Pärjään yleensä reissussa kännykällä muuten, mutta en jaksanut siitä lukea kirjoja. Tuo näyttö on niin eri luokkaa Kindlessä, siitä lukiessaan voi keskittyä lukemaan kirjaa. Itse en jaksaisi tabletilta lukea kirjoja, tabletin suuren koon ja näytön kiiltävyyden vuoksi, tosin esimerkiksi sanomalehden lukuun se vaikuttaa tosi hyvältä.

  • Skip sanoo:

   Estaremos condenados por mais uns bons anos.P.S. também já tinha notado que o psd não afixou nenhum cartaz com o seu cabeça de lisÃE.astt£o a dar de avanço… :-)))

 3. Virpi sanoo:

  Aina blogiasi luykiessani tulee sellainen olo, että minäkin vihdoin aloitan sen tavaroiden vähentämisen. Jotain olen jo saanut aikaan, osa vielä tekeillä ja uusia ideoita on pää täynnä. Kuinka saisinkaan aikaan laittaa vanhat rakkaat lastenvaunut myyntiin. Se on kova pala, mutta miksi säilyttää tilaavievää turhaa tavaraa…. Helpompi on myydä pois ylimääräiset taidelasit, aloitankin niistä niin pääsen reippaasti asiassa ettenpäin! Mutta kuka tyhjentäis miehen pokkarivaraston….

  • Leena sanoo:

   Kiva jos saat inspiraatiota! Minä saan ihan älyttömästi siivousvirtaa kun luen toisten blogeja.

   Olen aloittanut helpoimmasta päästä, todella turhasta tavarasta, enkä niistä mihin liittyy paljon tunteita. Ajatukset samalla kirkastuvat matkan varrella eikä kaikkea tarvitse hävittää eikä varsinkaan kerralla. Mutta olen laittanut jo pois monenlaista mitä olen säästänyt ihan turhaan, eivät ne muistot ole niissä tavaroissa, sen kun sisäistäisi kunnolla. Kirjoittelen tästäkin jossain vaiheessa enemmän :)

 4. Marja sanoo:

  Vau. Itse olen testannut jotain lukulaitetta, ja oli kyllä mielenkiintoinen vekotin. E-kirjoja voi lainata myös joistakin kirjastoista – siis jos lukeminen loppuu kesken =) Pitäisikin oikeastaan testata onnistuisiko ladata meidän kirjaston ellibsiin tarvittavan ohjelman omaan samsung s3 leluuni. Siinä on sen verran iso näyttö, että lukeminen saattaisi jopa onnistua. Enkunkielisistäkin kirjoista voi tehdä hankintapyyntöjä kirjastoon, yllättävän hyvin menevät läpi :) Romskujen ostaminen ostamisen vuoksi on itsellänikin erittäin vähäistä. Joitain hyviä kirjoja tulee ostettua jälkikäteen aleista yms…

  • Leena sanoo:

   Niinpä tosiaan! Jostain luinkin joskus että e-kirjoja voi lainata, tosin onkohan niihin joku oma formaatti, eikä Amazonin, luultavasti?

   Hankintapyyntöjä en ole ikinä tehnyt, Finnconissa sitä mainostivat jossain paneelikeskutelussa. Ei vaan ole koskaan käynyt mielessäkään noinkaan yksinkertainen asia :)

 5. Sandy sanoo:

  Sait minut melkoisen vakuuttuneeksi kyllä nyt!

  Olen tätä aina toisinaan miettinyt, mutta nyt aion ehdottomasti paneutua asiaan heti, kun rahkeet riittävät. Rakastan kirjoja, mutta minulla on herkkä kohta myös elämää helpottavaa tekniikkaa kohtaan.

  Minulla ei onneksi ole hirveää määrää kirjoja, ja ne vähät ovat harkiten valittuja, joihin tiedän palaavani. Pokkareita ostan joskus, mutta ne lähtevät kiertoon ilman luopumisen tuskaa. Juuri tietokirjallisuuden saralla tulee koko ajan vastaan uusia kirjoja, jotka koen tärkeiksi ja joita ei kirjastosta saa. Uskon, että tässä voisi olla ratkaisu.

  • Leena sanoo:

   Voi miten kivasti sanottu tuosta elämää helpottavasta tekniikasta, sama täällä! Lisäksi teknisten vempainten pitää olla kauniita, en jaksa tuijottaa päivästä toiseen rumia asioita.

   Kiva jos tästä kirjoituksesta oli apua! Kannattaa tutkailla asiaa, tietoahan kyllä lukulaitteista löytyy kun vaan varaa aikaa tutkimiseen.

   Minäkin olen muka varsin maltillisesti hankkinut kirjoja, mutta on niitä. Olen saanutkin niitä paljon, noita vanhoja muun muassa. Kirjahylly on kirjoja varten ja se hyllyllinen on hyvä raja minulle, mutta en halua säilyttää sellaisia kirjoja joita en koskaan lue toiste, eihän siinä ole mitään järkeä…

 6. Aija sanoo:

  Onnittelut uuden Kindlen hankinnasta! Minä tykkään Kindlestäni ihan hurjasti – se on vain edellistä sukupolvea eli ilman kosketusnäyttöä. Juuri eilen illalla sängyssä lukiessani mietin miten hankalaa ennen vanhaan oli kannatella paksua kirjaa käsissään kevyen lukulaitteen sijasta. Näppärästi se myös sujahtaa matkalle mukaan, ainoa haitta on, ettei lentokoneessa saa lukea nousun ja laskun aikana, Kindle kun lasketaan elektroniseksi laitteeksi – koitin kerran inttää lentoemännälle, että sehän on kirja!

  Eikö ole vekkulia, kun ostamasi kirja sujahtaa Kindlee muutamassa hetkessä ilmojen halki! :-) Sitä hieman ihmettelen, että elektronisten kirjojen hinta ei ole paljonkaan halvempi ”oikeisiin” kirjoihin verrattuna, puuttuuhan niistä painokulut ja postittamisen vaiva.

  Meillä on myös tabletti, mutta vaikka se onkin kovin kevyt kannettavaan tietokoneeseen verrattuna, painii silti ihan eri sarjassa Kindlen kanssa enkä viitsisi sitä kannatella iltaisin sängyssä lukiessani.

  • Leena sanoo:

   Kiitos Aija, osittain sinun ansiota kun kerroit kokemuksiasi aiemmin! Kindle on aivan ihana, miten helppo ottaa matkallekin mukaan eikä tarvitse pelätä että loppuu lukeminen kesken :)

   Tuo hintapolitiikka on mielenkiintoinen. Finnconissa käännöskirjapaneelissa kustantajien edustajat sanoivat, että kirjan kustantaminen on nähtävä kokonaispakettina ja myös e-kirjojen hintoihin laskettaan normikirjojen painokustannuksia ynnä muita. Näinhän se varmaan osittain on, vaikkakin kyse oli käännöskirjoista tässä tapauksessa.

   Tablettia ei voi ihan verrata kyllä, minäkin sitä tuumasin ja se oli yksi vaihtoehto, mutta on se niin paljon isompi. Ja niinkuin tuossa aiemmassa kommentissa kirjoitin, niin suurin ero on näytössä, kuin yö ja päivä!

 7. Sini Helmi sanoo:

  Siis, minä olen niiiiiiin vanhanaikainen, että en ymmärrä tuollaisten lukulaitteiden päälle yhtään mitään… Kyllä kirja on aina kirja ;) Vaikka myönnän, että säilytys on aina eri asia…

  Vau, mikä tavoite sinulla on!!! Siinä on haastetta ja unelmaa, mutta ei varmasti mikään mahdoton, tsemppiä sinulle roppa kaupalla!!!!!

  Ihania syyspäiviä sinulle!!!

  • Leena sanoo:

   Kirja on kirja, mutta jännä miten se tuntuu kirjalta lukulaitteestakin luettuna, en olisi uskonut :)

   Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan tosissaan! Saapas nähdä kuinka käy. Ihania päiviä sinullekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: