in angulo cum libro

Yksinkertaistan talon ja mielen nurkkauksia, että sinne jää tilaa minulle tärkeille asioille – kirjoittamiselle, lukemiselle, juoksulle, joogalle, käsitöille, kissoille ja ihmisille.

Sämpylöitä rutiinilla ja AaHRH

: 9.2.2013

Sampylat

Hmm, kuva ei ole kaunis, minulla on edelleen joku asennevamma ruokakuvien ottamista kohtaan. Itse sämpylätkään eivät ole kovin kauniita, mutta hyviä ja tuoreita ja pehmeitä ulkonäöstä huolimatta!

Olen kehittänyt sämpylöiden leipomisesta rutiinin itselleni, niinpä meillä syödään nykyään noin joka toinen aamu tuoreita sämpylöitä, arkiaamuina hyvissä ajoin ennen seitsemää. Vaikka en hirveästi välttämättä liputa asioiden nopeasti tekemisen puolesta, niin sämpylöiden tekemisen olen lähes kellottanut – se vie reilut viisitoista minuuttia tehokasta työaikaa. Huvinsa kullakin :)

Asiaa tietysti auttaa että nousen normaalistikin vähintään tuntia ennen kuin sämpylöiden pitää olla korissa. Pari muutakin käytännön juttua ovat tehneet sämpylöiden leipomisesta aamurutiinin. Tämä voi olla selvää pässinlihaa teille muille, mutta kerronpa silti.

  • Välttämättömyyksiä minulle ovat pomminvarma ohje sekä pysyvä (mutta FIFO-periaatteella vaihtuva) tuorehiivavarasto jääkaapissa.
  • Ruokapöydän ääressä hiiva murusiksi isoon muovikulhoon, maito juuri sopivan kokoisessa murokulhossa mikroon puoleksitoista minuutiksi.
  • Siinä ajassa ehtii nostaa pöydälle suolan, sokerin, leseet, hiutaleet ja jauhot, viedä maitopurkin takaisin jääkaappiin ja ottaa sieltä juoksevan Becelin.
  • Maito, suola, sokeri, desi leseitä, kaksi hiutaleita, kolme sämpyläjauhoja. Sekaisin lusikalla. Ruutaus Beceliä pullosta sekaan ja sitten vielä vajaa toinen mokoma hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoja tai jotain ja jälleen sekaisin lusikalla. Löysä taikina!
  • Kulho sivupöydälle liinan alle ja Becel jääkaappiin ja jauhot takaisin kaappiin paitsi leipomista varten hiivaleipäjauhot jätetään pöydälle. Ruokapöydän pyyhkiminen ja tsadaa, 10 minuuttia tehokasta työaikaa on mennyt siitä kun kännykkä herätti.
  • Sitten onkin vajaat puoli tuntia aikaa vaikkapa lukea kirjaa tai venytellä.
  • Uuni päälle, puolet taikinasta veitsellä kulhosta ulos leipomista varten varatulle auringonkeltaiselle alustalle ja eikun sämpylöiksi. Toinen puoli samalla tavalla ja sämpylät liinan alle pellille kohoamaan siksi aikaa kun uuni lämpenee loppuun. Viisi minuuttia tehokasta työaikaa ja juuri tämän takia niistä ei tule kovin kauniita.
  • Sämpylät uuniin kymmeneksi minuutiksi, auringonkeltaisen alustan pesu käsin, muut astiat koneeseen, sivupöydän pyyhintä ja loput syöjät sängyistä ylös. Leipomissotkut on hävitetty ja sämpylät paistettu siinä vaiheessa kun kaikki ovat keittiössä.

Ah kun joskus on niin hauskaa olla tehokas. Ehdotuksia prosessin kehittämiseksi vastaanotetaan!

x x x x x

Saaran innoittamana kaivoin Autumn at Hawk Run Hollow -mallin esille ja jatkoin tänään pistelyä. Teen tätä Floballe yhden yli DMC:n langoilla, tosin yksi erikoislanka tähän tarvittaisiin jota minulla ei ole, mutta keksin ehkä jotain korvaavaa tilalle. Ihan niin paljon en ollut tätä tehnyt kuin mitä muistelin, hah, mutta siitä se pikkuhiljaa.

Kiitos tuhannesti kaikille ihanaakin ihanimmista pussukkakommenteista! Ompelukoneen kanssa pärjää kyllä kun tekee kaiken päinvastoin kuin sämpylöitä leipoessa. Rauhassa ja kiireettä ja tarvittaessa käyttää aikaa ompeluun päivätolkulla. Minulla on yli kaksikymmentä vuotta vanha perusompelukone, jonka sain vanhemmiltani ylioppilaslahjaksi. Hyvin toimii edelleen ja kavereita ollaan silloin kun molemmilla on hyvä päivä.

CarriageHouseSamplingsAutumnAtHawkRunHollow080212


21 responses to “Sämpylöitä rutiinilla ja AaHRH

  1. Virpi kirjoitti:

    Jos leivon vain sämpylöitä niin en jaksa sotkea leivinalustaa (en tykkää sen tiskaamisesta tippaakaan) niin koukin jauhotetuilla käsillä aina sopivia kökkäreitä kohonneesta taikinasta ja pyörittelen käsissä (kulhon yläpuolella ettei niitä jauhokaan tartte kauheasti siivota) ne sämpylät. Tai sitten (näin teen kyllä harvemmin) koko komeus pellille ja sämpylät leikataan sitten siitä paistetusta pellinkokoisesta peltisämpylästä =D Että näin laiskaksi olen päässyt!

    • Leena kirjoitti:

      Kiitos vinkistä! Eipä ole mielessäkään käynyt että noinkin voi tehdä :D Kannattaa aukaista suunsa ja kysyä näköjään. Viikonloppuna tein sitten sämpylöitä ilman alustaa ja eikun vauhti kasvaa :)

  2. Virpi kirjoitti:

    Unohtui kehua tuota pistelyäsi, että siitä tulee kyllä aivan ihana ja sämpylätkin kyllä näyttävät herkullisilta – turhaan niitä moitit =D

  3. Brigitte kirjoitti:

    Ahh, A@HRH goes on. A great project.

  4. enkulin käsityöt kirjoitti:

    Upea pistelytyö. Vesi herahti kielelle noista sämpylöistä

  5. Marika kirjoitti:

    Perusohje onkin paras. Saen ipanoilta pyyhkeitä aina jos yritän jollain erikoisemmalla.
    Mutta siis vähän olet ahkera kun leivot sämpylöitä noin usein !!
    Tuo pistely on kaunis :-)

    • Leena kirjoitti:

      Juu, jauhoja sun muita voi aina vaihdella niin saa vähän eri makua ja tietysti lisäillä porkkanaraastetta ja sen semmoista sekaan välillä. Jos tarpeeksi vähän uutta ujuttaa mukaan niin läpi menee :D

  6. Saara kirjoitti:

    Teidän teinit on varmaan niin onnellisia tuosta sämpylärutiinista… Itse olen aamuisin muka niin kiireinen että puuroa aina vaan tarjolla …Usein vielä syödään monta päivää samaa uuniohrapuuro- tai riisipuurosatsia.
    Ihanaa kun laitoit tuon AaHRH:n näytille, taidetaan olla suunnilleen yhtä pitkällä tuossa. Punaisia tiiliä olen pistellyt useamman illan. :) Floba sopii tuohon tosi hyvin!

    • Virpi kirjoitti:

      Meillä kyllä 10-vuotias huokailee, että ainako vaan sämpylöitä… Mielestäni tuoreet sämpylät ovat ihan parhaita, mutta muistan myös lapsuudesta miten oli luksusta saada joskus kaupan leipää, kun äiti leipoi yleensä kaiken =D

    • Leena kirjoitti:

      Kyllä täällä kaikki aamusämpylöitä arvostaa, se on totta. Tosin iltapalaksikin välillä teen, on ne hyviä silloinkin.

      Tykkään hirveästi tuosta AaHRH:sta, ihana kun aloitit sen ja siis muistutit minuakin sillä siitä! Noissa tiilissä on kyllä pisteleminen, ei montaa enää jäljellä sentään. Mutta minulta puuttuu vielä tuo yläreunan yksi kurpitsa. Jatketaan pistelyä!

  7. Marika kirjoitti:

    Kylläpäs kuulostaa ihanalta, tuoreita sämpylöitä joka toinen aamu! Näyttävät ainakin minusta oikein herkullisilta!

    Eipä tuosta sämpylänleivonta-prosessista paljon nopeampaa voi enään tehdä :) Minä tosin teen just niinkun Virpi, ripottelen taikinakulhoon kohonneen taikinan päälle jauhoja ja koukin sieltä aina sopivia kokkareita ja pyöräytän kulhon päällä käsissä sämpylöiksi. Kyllähän se löysä taikina hieman käsiin tuppaa tarttumaan, mutta kädet on helpompi pestä mitä leivinalunen :D

    Pistelykin näyttää aivan ihanalta. Pitäisikin itsekin kunnostautua ja alotella joku ihana käsityö :)

    • Leena kirjoitti:

      Juu ei tosiaan pienessä mielessä ole käynyt että noinkin voi tehdä, mutta nytpä tein heti. Taikina on käsissä kuitenkin, että sinänsä ihan sama :)

      Aloitapa joku pistely, niin ruvetaan tekemään ensi joulun joululahjoja! :D

  8. Maria kirjoitti:

    Sämpylöiden tekemiseen en mene kommentoimaan tai parannusehdotuksia antamaan. Herkullisilta näyttävät! Mutta tuo pistely on kyllä ehdottoman kaunis.

  9. Mari kirjoitti:

    Oi sullakin on tämä ihana kurpistsamalli työn alla, niin kiva.
    Tuli ihan inspiraatio sämpylöiden tekoon, jos se noin näppärästi käy, niin pitää testata :)

    • Leena kirjoitti:

      Tuo on kyllä ihana malli ja sitä on tosi kiva pistellä, vaikka ei mikään nopea olekaan.

      Sämpylät on tosi näppäriä tehdä, ei paljon muuta leipää tule tehtyä (paitsi näkkileipiä), kun sämpylät on niin helppoja :)

  10. Ulla kirjoitti:

    Herkullisen näköisiä sämpylöitä! Mulla on vakio juttuna kauraleipäset jotka eivät vaadi nostatusta ja ovat valmiina kahdessakymmenessä minuutissa. Mullakin tuo malli löytyy varastosta ja onkin kiva seurata teitä jotka tätä pistelette.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: