in angulo cum libro

Yksinkertaistan talon ja mielen nurkkauksia, että sinne jää tilaa tärkeille asioille – kirjoittamiselle ja lukemiselle, joogalle ja muulle liikkeelle, ihmisille ja kissoille, matkustamiselle ja käsitöille sekä maailman pelastamiselle. Koska jotkut asiat elämässä ovat keltaisia.

Istuminen on perseestä

: 20.1.2013

IstuminenOnPerseestaManteli

Tänään on täydellinen päivä julistaa. Kertakaikkiaan voittajafiilis, aamulla juostiin himpun verran yli tunti ja pulahdettiin jäiseen jokeen sen jälkeen, ihana aloitus päivälle. Juoksu sujui hyvin ja tänään tuntuu vaihteeksi siltä, että puolimaratonista selvitään.

Istumisen vastakohta on liikkuminen. Istumisen vaaroista on kirjoitettu viime aikoina paljon, ihan vasta ja vähän aiemminkin. Mikä määrä päivästä kuluukaan istumiseen! Koulussa, kotona, auton ratissa, tietokoneen ääressä… Opiskelujen aloittamisen myötä olen viime vuodesta alkaen yrittänyt kiinnittää erityistä huomiota istumiseen tai siis istumisen välttämiseen.

Olen ottanut istumisen vähentämisen haasteena, niin automaattisesti monesti istun vaikka ei olisi pakko. Yritän muistaa ajatella, että jokainen ylimääräinen askel on hyväksi ja istuminen on oikeasti perseestä. Teen hyvin pieniä juttuja, mutta ripottelen niitä pitkin päivää ja vähäkin onneksi riittää.

Uskon tässäkin asiassa rutiineihin. Kun nämä pienet jutut muuttuvat rutiineiksi, niin niitä ei enää ajattele ja vaihtoehdot häviävät. Samalla häviää energiaa vievä jahkaaminen, mikä on muuten rutiinien paras puoli.

Jätän auton nykyään jo automaattisesti kauas ovesta esimerkiksi kaupan parkkipaikalla, niin että saan monta lisäaskelta. Joogaan mennessä en istu eteisessä vaan odottelen seisoen tunnin alkua, myös matolla salissa. Siitä saa 15 ylimääräistä seisomisminuuttia jokaiseen joogapäivään. Ylipäätään missä tahansa odottaessa tai jonottaessa seisominen on paljon parempi vaihtoehto. Samalla systeemillä kaikki fyysinen työ on plussaa. Siivotessaan tai keittiöhommaillessaan voi aina ajatella, että tämäkin pitää minut pois tuolista.

Suurin muutos on kuitenkin ollut telkkarin katsomisen vähentäminen. Telkkarin edessä kertyy istumisminuutteja (-tunteja…) tosi helposti. Myös venyttely on hyvin hyväksi, sitä olen lisäillyt pikkuhiljaa ja tarkoitus on tehdä muustakin kuin aamun heräämisvenyttelystä rutiini. Kirjaa lukiessakin on mukava joskus samalla venytellä. Kissoista vaikkapa voi ottaa mallia, miten monta kertaa päivässä ne venyttelevätkään ihan luonnostaan!

Eli nyt nousen ylös tästä koneen äärestä hops ja painun kivoihin sunnuntaipuuhiin. Ihanaa päivää!

IstuminenOnPerseestaTiikeri


7 responses to “Istuminen on perseestä

 1. Minna sanoo:

  Voi, olen niin samaa mieltä! Mutta se minua ihmetyttää, että miksi ihmeessä olen tämän liikkumisen ilon löytänyt vasta nyt aikuisella iällä. Tai oikeastaan ihmettelen sitä, että mihin se elämässäni välillä katosi. Mutta nyt iloitsen siitä.

  • Leena sanoo:

   Älä muuta sano! Mutta ihan samoin minäkin iloitsen tästä nyt, ihana juttu että se liikkumisen riemu löytyi kuitenkin.

 2. Marika sanoo:

  Ihana otsikko :D Niin totta, istuminen on perseestä, kirjaimellisesti! Itselläni istuminen on lisääntynyt aika paljon nyt, kun kurssilla pitää istua, mutta toisaalta myös hyötyliikuntaa on tullut ehkä vähän lisää, koska aina aamulla on pakko lähteä ja iltapäivällä sitten takas kotiin :)

  Mutta tänää oli hyvä päivä, voittajafiilis todellakin aamun jälkeen :) Kiitos!

  • Leena sanoo:

   Kyllä vaan :) Sehän se onkin, että kun töissä/koulussa tulee istuttua niin paljon, niin on mukava kun keksii vapaa-ajalle muuta tekemistä kuin istumista :) Aina kun ei voi valita, kaikkia töitäkään ei voi tehdä seisten.

   Kiitos itsellesi, huomenna juostaan taas jee!

 3. Saara sanoo:

  Tuo on niin totta! Olen saanut sen itsekin tuta kun minäkin palasin koulun penkille. Ennen olin liikkuvassa työssä ja kävelin työmatkat, nyt autolla kouluun ja päivä pulpetissa istumista… Pakko on joka ilta päästä kävely- tai hiihtolenkille tai edes lumitöihin :)
  Körttisukat on ihanat! Tyttö kurkki olan takaa ja toivoi tuollaisia, mistä tuo ohje löytyy?

  • Leena sanoo:

   Niinpä juuri! Opiskelun aloittamisessa istuminen tuntui kaikkein hankalimmalta kun ei ollut siihen tottunut pitkään aikaan :) Pakko on päästä liikkumaan sen vastapainoksi ja iltaisin on kiva tehdä jotain muuta.

   Ohjeen löysin googlettamalla muistaakseni jostain Novitan sivuilta, keskustelupalstalta sieltä ehkä? Tai sitten jossain blogissa oli linkki kaavioon. Ihan sanasta sanaan ohjetta ei kai ollut missään, mutta tuon kaavion ohje vain ja tein normisukan ohjeen mukaan.

 4. MysteryKnitter sanoo:

  Silitä tuota ihanaa kehräävää karvapalloa! Ovat ne niin suloisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: