in angulo cum libro

Yksinkertaistan talon ja mielen nurkkauksia, että sinne jää tilaa tärkeille asioille – kirjoittamiselle ja lukemiselle, joogalle ja muulle liikkeelle, ihmisille ja kissoille, matkustamiselle ja käsitöille sekä maailman pelastamiselle. Koska jotkut asiat elämässä ovat keltaisia.

Siivottuja sanoja

: 26.10.2012

Jahuu, yksi organisointitavoite on nyt saavutettu! Keväästä asti olen tuijottanut kirjahyllyä olohuoneessa ja miettinyt. Hitaasti ja vakavasti olen pohtinut, että minkälainen kirjahylly tuottaa eniten iloa vai tarvitaanko kirjahyllyä ollenkaan? Tällaisia asioita ei tosiaankaan päätetä hätiköiden, hui, pois se minusta.

Kirjahylly on ollut ongelma haaste siitä syystä, että siinä on ollut liikaa kirjoja ja erityisesti muuta tavaraa. Se on pursunnut kirjoja, päällekkäin ja peräkkäin, vinossa ja vinksinvonksin. Kirjoja on ollut parillakin hyllyllä kahdessa rivissä ja jokaisella hyllyllä on kirjojen päällä ollut lisää kirjoja tai valokuvia tai keskeneräisiä käsitöitä tai epämääräistä sälää matkalla jonnekin.

Kaaoksen näkeminen on lähinnä ärsyttänyt ja tietysti vaikeuttanut kirjojen käsittelyä ja löytämistä, vaikka itse hyllystä olen aina tykännyt. Halusin aikoinaan juuri tällaisen yksinkertaisen kirjoille tarkoitetun kirjahyllyn, en varastointipaikkaa koriste-esineille tai tilaa telkkarille (meidän telkkari on sitä paitsi työhuoneessa eikä olohuoneessa).

Pohdinnan tuloksena syntyivät seuraavat toisiaan ruokkivat periaatteet (varoitus – luvassa lähes julistamista):

 • Lukukokemus on minulle tärkeämpää kuin kirjan omistaminen.
 • Uusia kirjoja ei hankita kuin jostain äärettömän perustellusta syystä. Suomenkieliset saa kirjastosta ja enkunkieliset ostan Kindle-versiona.
 • Kirjahylly on uudestaan ja uudestaan luettavia tai muuten jatkuvassa käytössä olevia kirjoja varten.
 • Kaikki muut kirjat poistetaan, eli myydään tai annetaan eteenpäin.
 • Kirjahyllyn pitää olla kaunis, jotta sen näkeminen tuottaa iloa ja sieltä on helppo ottaa kirjoja.
 • Kirjahylly on kaunis silloin kun siinä on vain kirjoja ja ne ovat yhdessä rivissä siististi.

Ihan täydellinen hyllyn sisältö ei ole, mutta en olekaan perfektionisti. Hyllyssä on vieläkin sellaisia kirjoja jotka eivät täytä kriteereitä, mutta laitetaan suuret linjat kuntoon ensin. Laskinpa huvikseni, että hyllykokonaisuus koostuu 18 hyllytasosta, jotka sisältävät armottoman siivouksen jälkeen karkeasti arvioiden seuraavaa:

 • 2 hyllyllistä valokuva-albumeita ajalta ennen digikameraa (digitointi jossain vaiheessa?)
 • 1 hyllyllinen nuottikirjoja / nuotteja (käytössä)
 • 1 hyllyllinen kahdeksan eri kielen sanakirjoja / kielioppikirjoja (käytössä)
 • 4 hyllyllistä vieraskielisiä kirjoja (pääasiassa enkunkielistä fantasiaa ja ranskankielisiä kirjoja)
 • 1 hyllyllinen ristipistokirjoja (jäljellä enää parhaat, ne joista oikeasti teen jotain)
 • 1-2 hyllyllistä erilaisia tietokirjoja (näistä osa vielä lähtee, mutta osa jää, kuten luonto-oppaat)
 • 2-3 hyllyllistä lasten-/nuortenkirjoja (suurin osa lähtenee aikanaan teinien mukaan)
 • 3-4 hyllyllistä mummin ja hänen vanhempiensa vanhoja kirjoja (ainoa ryhmä jossa on myös selkeästi omistettavia)
 • Vajaa puoli hyllyllistä kirjaston kirjoja ja loput jotain (?)

Pari huomiota tein matkan varrella. Ensinnäkin haloo, kirjaston kirjat säilyvät kirjastossa vallan mainiosti, niitä ei tosiaankaan tarvitse hamstrata omaan hyllyyn. Tämän seurauksena kasasin kassillisen lukemattomia takaisin kirjastoon vietäväksi.

Toinen ajatus on se, että minkään ei tarvitse olla kiveen hakattua. Hyllyssä olevissa kirjoissa on sellaisia, joista varmasti voin helposti luopua vaikkapa puolen vuoden päästä. Toisaalta siellä on sellaisia, joista voisin luopua nyt heti, mutta jotka kotoa lähtevät teinit ottanevat iloisesti mukaansa muutaman vuoden päästä.

Että ei hätää, pääasia että tavoite on nyt saavutettu. Kirjahyllyssä on vain kirjoja eikä mitään muuta ja ne ovat yhdessä rivissä järjestyksessä. Tänä vuonna kirjat ovat vähentyneet melko lailla, ristipistokirjoja olen myynyt ja muita kantanut kirpparille. Aika voittajaolo nyt juuri!


15 responses to “Siivottuja sanoja

 1. Eevis sanoo:

  Hui ja vau. Ja terve vaan kurkkijalta, nyt on pakko kommentoidakin :)

  Samansuuntaiset on mietteet täälläkin, vaan on mulla vielä matkaa. Enkä taida vastaavaan ehkä koskaan pystyäkään. Siitäkin huolimatta, just äsken siivosin olkkarin hyllyistä yhden lähes tyhjäksi. Suomennettuna: neljä tai oikeastaan viisi hyllyllistä kirjoja loppusijoituspaikkaa vailla tällä hetkellä. Nyt pohdin ankarasti mihin ne sijoittaisin/lahjoittaisin. Laiskana immeisenä en jaksais niitä alkaa myymäänkään, vaikka onhan noihin aikanaan rahaa uponnut. No, tällä hetkellä ne täyttää sohvan ja olkkarin pöydän, joten pakko niille on pikapuoliin joku paikka keksiä :D

  • Leena sanoo:

   Kiitos Eevis kommentista, kiva kun kirjoitit :)

   Ai sinäkin siivoat kirjoja! Kyllä niille joku paikka löytyy kun aikansa tuijottaa pöydällä :) Tsemppiä!

   Juu minä olen ajatellut, että uponneita kustannuksia nuo rahat mitä kirjoihin on mennyt, enkä jaksa miettiä :) Minulla on kirpparipöytä varattuna ensi viikolle, vien sinne luultavasti pinon taas ja sitten kärrään SPR:lle loput.

 2. Irene sanoo:

  Hyvä siivousurakka. Minulla on hyllystä poistetut kirjat toistaiseksi spiraalina lattialla, mutta jospa ne jonnekin vielä kulkeutuvat.

  • Leena sanoo:

   Kiitos Irene! Spiraali kuulostaa hyvältä :) Kyllä ne tosiaan jonnekin kulkeutuvat siinä vaiheessa kun alkaa tarpeeksi kyllästyttää. On minullakin tuolla vielä vähän kaaosta, mutta kohta ei enää.

 3. Maria sanoo:

  Hienoa! Laskin kerran, että meillä on yksi iso ja kahdeksan pienempää kirjahyllyä….. Välillä olen tehnyt saman operaation, pitäisipä taas harkita asiaa. Meillä kaikki lukevat paljon ja jokaisella omat lempparit. Nämä sinun siivousoperaatiosi antavat minulle uutta puhtia, kiitos!

  • Leena sanoo:

   Kiitos! Meilläkin on työhuoneessa lisää hyllyä, tosin siellä ei nyt enää ole kirjoja paljonkaan, lastenkirjoja yksi hyllymetrillinen menossa ehkä jonnekin tai viimeistään teinien mukaan aikoinaan. Välillä aina iskee into siivota, mutta eihän sitä koko aikaa tarvitsekaan.

 4. Marita H sanoo:

  Syvä hiljaisuus. Sitten wau. Uusi syvä hiljaisuus. Olen täynnä kunnioitusta ja melkein kateuttakin. Ei ole onnistunut multa vielä kolmessa vuodessa. Mutta jonain päivänä – kiitos rohkaisusta ja suuntaviivoista!

  • Leena sanoo:

   Oi kiitos Marita kommentista. Kiva jos rohkaisee! Oli siinä urakkaa ja vaati erityisesti aivotyötä ja sulattelua ensin, itse fyysinen työ ei sitten kauan vienyt. Tsemppiä!

 5. Katri sanoo:

  Kirjahylly, jossa on vain kirjoja ja nekin siisteissä riveissä, on kyllä ihana näky. Järjestelin kesällä omani sellaiseksi, mutta jouduin aika raa’alla kädellä karsimaan kirjoja, koska en millään olisi saanut kaikkia hyllyssä ristiin rastiin olleita kirjoja mahtumaan siististi takaisin. Mutta näin isoa poistoremonttia en pystyisi tekemään…

  • Leena sanoo:

   Kiitos Katri kommentista! Järjestäminen on jotenkin niin palkitsevaa touhua kun siinä näkee kättensä työn. Joka päivä ihailen tuota hyllyä ohi kävellessä, että kyllä se on siisti ja nätti, mukava kulkea täällä talossa nyt :)

 6. Sandy sanoo:

  Wau!! Todella hieno projekti ja kauniit, houkuttelevat kuvat. Pidän siitä, kuinka avasit tässä ajatusprosessiasi, ja otit homman tavoitteeksi sen alkuperäisen ajatuksen, joka sinulla oli ollut kirjahyllystä.

  Julkaisen tämän taas inspiraatioksi muillekin FB-sivullani.

  • Leena sanoo:

   Kiitos Sandy ja kiitos FB-julkaisusta taasen! Mukava kun on tekstistä inspiraatioksi.

   Minä myös olin tosi tyytyväinen siihen, että pysyin alkuperäisessä suunnitelmassa ja ideassa ja jaksoin miettiä mitä oikeasti hyllyltä haluan. Se ajatusprosessi on usein paljon vaikeampaa kuin itse fyysinen työ.

 7. […] siivosin rankalla kädellä lokakuussa 2012, sanojen siivoamisesta kirjoitinkin silloin. Periaatteet ovat samat edelleen ja olen vähentänyt kirjoja senkin jälkeen, […]

 8. […] Olen siivonnut sanoja ennenkin ja myöhemmin. Tuon reilun kolmen vuoden takaisen kirjoituksen jälkeen olen muuttanut itseni, kirjani (huokaus) ja kirjahyllyni (syvä huokaus) kaksi kertaa. Tähän kun muutin niin päätin että enää en kirjahyllyä muuta minnekään. Jos tämä koti vaihtaa asujaa, niin kirjahylly kuuluu kauppaan. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: