in angulo cum libro

Yksinkertaistan talon ja mielen nurkkauksia, että sinne jää tilaa tärkeille asioille – kirjoittamiselle ja lukemiselle, joogalle ja muulle liikkeelle, ihmisille ja kissoille, matkustamiselle ja käsitöille sekä maailman pelastamiselle. Koska jotkut asiat elämässä ovat keltaisia.

Mitä minä olen?

: 27.6.2012

Tiedättekö sen tunteen, kun olet ajatellut ja pohtinut jotain ja sitten luet jostain kun joku on osannut pukea sen kaiken sanoiksi selkeämmin kuin olet koskaan itse osannut edes ajatella? Se on ihanaa, oli kyse sitten pikkuasiasta tai isommasta.

Minä olen useamman vuoden ajan välttänyt käyttämästä pitäisi-sanaa. Vielä se lipsahtaa silloin tällöin, mutta huomaan sen nyt joka kerta. Pitäisi on minusta kertakaikkisen turhanpäiväinen sana. Jos minun pitää tehdä jotain, niin minä teen. Jos taas en saa aikaiseksi tehdä jotain, niin voivoi, sitten en tee ja elän sen kanssa. Oli kyse mistä tahansa. Näiden muutaman vuoden aikana ei ole kertaakaan tullut eteen sellaista tilannetta, jossa tuota sanaa ei voisi korvata jollain muulla positiivisemmalla sanalla. Pitäisi syö energiaa, kasvattaa negatiivisuutta ja keskittää ajatuksia epäonnistumisiin, kaikkeen siihen mitä haluaisin tehdä, mutta missä en ole onnistunut.

Toinen asia mitä olen tehnyt jo vuosia on to do -listat. Rakastan listoja ja kirjoittamista ylipäätään, ne selkiyttävät ajatuksia ja auttavat jäsentämisessä. Jos on paljon tehtävää, kirjoitan listan mitä teen ja missä järjestyksessä. Sitten vain seuraan listaa ja ylimääräinen miettiminen ja jahkaaminen jää pois. Mutta teen listoja myös muista jutuista kuin töistä, kaikista ihanista asioista ja ajatuksista. Minulla on pieni muistikirja, johon kirjoitin pitkin kevättä asioita, joita teen kesälomalla. Siinä lukee parikymmentä asiaa, kuten esimerkiksi että kuuntelen hiljaisuutta. Ja että joogaan paljon. Ja että harjoittelen kirjoittamista. Ja että siivoan talon :)

Sitten eräänä päivänä luin kirjoituksen, jossa nämä kaksi asiaa yhdistyivät. Voilà! Kirjoituksen seurauksena minä kirjoitin muistikirjaani listan minulle tärkeistä asioista, eli niistä asioista, joita teen ja mitä olen. Englannin must-sana ei kuitenkaan sovi minulle vaikka sitä makustelin, en halua määritellä itseäni sen kautta mitä minun pitää tehdä. Minun pitää hyvin vähän.

Listassani lukee esimerkiksi että liikun joka päivä. Siinä lukee myös että luen joka päivä ja kirjoitan joka päivä. Listassani lukee myös muuta ja monimutkaisempaa. Lista ei ole sitä varten, että tuijottelen sitä jatkuvasti, ei minun tarvitse koska monet listan asiat ovat selkäytimessä enkä unohda niitä. Mutta listaa on hyvä vilkuilla silloin tällöin ja tarkistaa etten ole unohtanut mitään ja että se edelleen sisältää oikeita asioita.

En elä listan mukaan, lista ei pakota minua mihinkään, vaan listasin niitä asioita mitä teen elämässäni ilolla. Asioita jotka jossain vaiheessa olivat sellaisia mitä haluan tehdä mutta jotka nyt ovat niitä mitä teen. Lista auttaa minua keskittymään olennaiseen, siihen mikä on minulle tärkeää ja mihin haluan aikani käyttää. Niinpä minun ei tarvitse enää miettiä vaikkapa sellaista että liikkuisinko tänään, koska tiedän että liikun joka päivä. Piste.

PS. Kuvan kuningatar ei mitenkään liity juttuun. Hän on vessamme kumiankkakokoelman uusi hallitsija, sain ihanana tuliaisena sateisesta saarivaltiosta. Ankat lähtevät lapsen matkaan sitten kun lapsi lähtee maailmalle, mutta kuningatar on kuulemma niin ruma, että hän saa jäädä meille vessaa hallitsemaan senkin jälkeen.


11 responses to “Mitä minä olen?

 1. Heli sanoo:

  ”Pitäisi” ja ”ei pitäisi” ovatkin sanoja, jotka useimmiten liittyvät toisten – ympäristön, yhteiskunnan – arvoihin ja normeihin. Jos itse on todella sataprosenttisesti jonkun asian takana, ja motivaatio sen tekemiseen lähtee omasta arvomaailmasta, sen saa myös tehtyä. Jos itse todella on jotakin asiaa vastaan, sen tekemisestä saa pidättäydyttyä. ”Pitäisi” ja ”ei pitäisi” ilmaisevat sitä, mitä jokin ulkoinen taho meiltä odottaa, tai mitä kuvittelemme jonkin ulkoisen tahon meiltä odottavan, oli tämä taho sitten joku ihan konkreettinen toinen ihminen tai abstraktimpi ”yleinen arvoilmapiiri”. Tässä merkityksessä ”pitäisi” ja ”ei pitäisi” aiheuttavat monesti vain turhia paineita ja syyllisyydentunteita, ja voimme paremmin jos elämme ilman niitä. Onhan helpompaa ja luonnollisempaa toteuttaa vain omaa olemustaan ja kunnioittaa omia arvojan kuin yrittää niiden lisäksi vielä kunnioittaa jonkin toisen tahon – yhteiskunnan, toisen ihmisen, ympäristön – arvoja jotka hyvinkin voivatn olla ristiriidassa oman arvomaailmamme kanssa. Voisin puhua tästä aiheesta paljonkin, ja tästä olikin hyvin mielenkiintoisia keskusteluja Kauhajoen lukiossa ensimmäisellä ikinä vetämälläni filosofian kurssilla, mutta tämä saa riittää tältä erää. :)

  Toki ”pitäisi”-sanalla on muitakin käyttöjä kuin tuo edellämainittu, esimerkiksi jos on aikataulusta myöhässä ja pitäisi jo olla jossakin muualla, sanotaan ”Minun pitäisi jo olla siellä”. En siis eliminoisi ”pitäisi”-sanaa ihan kokonaan, mutta joitakin sen merkityksiä kyllä.

  Kiitos kun jaat näitä pohdintojasi kanssamme, niitä on mielenkiintoista lukea.

  • Leena sanoo:

   Kiitos Heli pohdinnasta, kiva kun jaksoit pitkästi kirjoittaa ajatuksiasi, oli mukava lukea! Näinhän se on, kun kaikkia ei voi miellyttää kuitenkaan ja itsensä kanssa täällä on ensisijaisesti elettävä, niin turha ajatella mitä jonkun muun mielestä ”pitäisi”, saati sitten mitä omasta mielestä ”pitäisi”.

   Juu ei, saahan pitäisi-sanaa käyttää, minä vain huomasin että minulle se on turha ja sen käytön lopettaminen vähensi muka-kiirettä ja stressiä. Jos ”minun pitäisi jo olla jossain”, niin siitäkin saan vain syyttää omia aikataulujani, jos en ole :)

 2. Minna sanoo:

  Voi miten minä ihailen sinun asennettasi. Ajatusten jakaminen (monenlaisista asioista) selkeyttää, rajaa, antaa uusia oivalluksia ja helpottaakin monesti :) Ja usein toisen kirjoittamista sanoista löytää itselleen jotain elämänevästä. Tuo pitäisi- sana on monasti sellainen (mukamas) kohtelias sana kieltäytyä jostain :D

  • Leena sanoo:

   ♥ Kiitos Minna! Minä löydän aina parhaat elämäneväät nimenomaan kirjoitetuista sanoista ja kirjoittaminen on se luontevin ilmaisumuoto minulle. Sitä tässä opettelen lisää :)

 3. Pingviini sanoo:

  Tosi hyvä teksti. Ihailtavan hyvin osaat pukea sanoiksi ajattelemasi asian. Ja ajatus asiassa on täyttä totta!

  Ankka on kerrassaan hurmaava ;)

  • Leena sanoo:

   Kiitos!!

   Ankka on niiiiin ihastuttava, täydellinen tuliainen. Olen miettinyt että alkaisinkohan puhutella aina vessaan mennessä kuningatarta ”Her Royal Highness” vai laulaisinkohan God save the Queen?

 4. Voi-voi, minusta tuo ankka on niin soma, ja se liittyy kirjoitukseen kaikin tavoin! – On nimittäin erinomaisen filosofisen näköinen ankka :).

  • Leena sanoo:

   Kyllä se on aika ihana ankka ja varmaan tosi fiksukin. Ainakin se on saanut monta alamaista vessassa, pikkuankat ovat ringissä sen ympärillä…

 5. […] ajattelun lisäksi raakaa työtä ja konditionaalien kesyttämistä. Muutkin konditionaalit kuin pitäisi osaavat olla joskus varsin vaikeita kesyttää. Haluaisin on melkein yhtä hankala. Mitä […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: